Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/fs4/45/kotajarv/public_html/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Seppo Kotajärvi -säätiö

Säätiö

Vammalalaissyntyinen Seppo Kotajärvi aloitti 1980-luvulla vanhojen, käytöstä poistettujen maatalouskoneiden keräämisen. Pääkohteena olivat traktorit, joista vanhimmat ovat aina 1920-luvun alun vuosimalleja. Kokoelmaan kuului parhaimmillaan kolmisensataa traktoria, kattaen lähes kaikki Suo-messa käytössä olleet traktorimerkit. Kotajärvi ehti lahjoittaa suuren osan kokoelmista Sarka-museolle ja hänen kuollessaan jäljellä oli hieman yli 100 traktoria, nelisenkymmentä autoa ja kymmenkunta leikkuupuimuria. Traktorit ovat sopivasti eri vuosikymmeniltä, ja osa niistä on huolella entisöity ja osa on työn jäljiltä kuvastaen niiden tärkeää merkitystä Suomen maataloudelle.

Kotajärven kokoelmista löytyy myös muita arvokkaita vanhoja kulkuneuvoja, koneita ja laitteita: moottoripyöriä, mopoja, skoottereita ja polkupyöriä, erikoisajoneuvoja, maamoottoreita ja muita koneita, laitteita, koneenosia, maatalouden puukalusteita ja käsityökaluja. Onpa yksi laivanmoottorikin –höyrykone, joka on samanlainen, kuin oli Näsijärvellä uponneessa Kuru-laivassa. Esineistöön kuluu myös täytettyjä lintuja ja muita eläimiä, harmonikkoja ym. soittimia, vanhoja aseita ja maisematauluja, joita on säätiön toimesta luovutettu säilytettäväksi mm. Sylvään koululle, Sastamalan Opistolle ja Suomen Harmonikkainstituutille Ikaalisiin.

Vammalan kaupunki tarjosi Seppo J. Kotajärven perustamalle Auto- ja Traktorimuseolle tilat usean vuoden ajan Sastamalan kaupunginosasta, kunnes toiminta siirtyi Punkalaitumentien varteen Roismalaan. Seppo Kotajärven kuoltua 4.7.2007 toimintaa jatkaa hänen testamenttinsa mukaisesti perustettu Seppo J. Kotajärvi -säätiö.

Museon vanhin traktori on vuoden 1923 Fordson. Susi kuuluu kokoelmiin.